(833) 321-ZERO (9376) Apply Today!

De geschiedenis van het Heineken logo: Het verhaal van een wereldwijd biermerk

By: marcos0 comments

Het Heineken logo is vandaag de dag over de hele wereld herkenbaar en is met gemak een van de bekendere emblemen in de wereld van alcoholische dranken. De heldere kleurkeuzes en het eenvoudige maar overtuigende ontwerp hebben geholpen om Heineken te veranderen in een van de meest memorabele merken in de branche.

Hoewel de meeste mensen bekend zijn met het huidige Heineken logo, weten maar weinigen veel over de geschiedenis van het Heineken logo of waar het embleem oorspronkelijk vandaan kwam.

Zoals veel organisaties die al heel lang bestaan, heeft Heineken https://znaki.fm/nl/teams/heineken/ in de loop der jaren verschillende veranderingen aangebracht in de merkidentiteit, om zich aan te passen aan de veranderende trends van een modern publiek.

Het Heineken logo is een uitstekend voorbeeld van hoe een eenvoudige afbeelding of motief, zoals een woordmerk met een rode ster, de harten en geesten van een groot publiek kan veroveren.

Vandaag nemen we het Heineken merk, de visuele identiteit door de jaren heen en de unieke onderdelen van het logo onder de loep.

Het Heineken embleem: Even voorstellen: Heineken

Heineken is een Nederlands brouwerijbedrijf dat voor het eerst werd opgericht in 1973. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn iconische visuele identiteit, die verschillende elementen bevat, van een opvallend logo tot een kenmerkende groene fles (of blikje) met een rood stermotief.

Hoewel Heineken officieel werd opgericht in de jaren 1800, gaat de oorsprong nog verder terug naar een brouwerij aan de Amsterdamse Nieuwezijds Achterburgwal.

Een man genaamd Gerald Adriaan Heineken kocht de brouwerij in 1864 en huurde een vernieuwer genaamd Dr. Elion in om een nieuwe gist te ontwikkelen voor een specifiek soort fermentatie.

Tegelijkertijd richtte de oprichter Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij op en werd het eerste Heineken bier gecreëerd.

Zelfs in de beginjaren won Heineken al snel veel populariteit en lofbetuigingen. Het bier won tussen 1875 en 1900 vier prijzen voor zijn hoogwaardige bierproducten. Sommige van deze prijzen worden nog steeds vermeld op de etiketten van bepaalde Heineken producten.

Heineken betekenis: Wat betekent Heineken?

Het bierbedrijf Heineken is vernoemd naar de oprichter, Gerald Adriaan Heineken. Het woord “Heineken” heeft in het Duits echter ook een eigen betekenis: “schrijven”.

Geschiedenis van het Heineken logo: De evolutie

Vandaag de dag is het Heineken logo een direct herkenbaar embleem met een groen woordmerk en een rode vijfpuntige ster. Het ontwerp heeft echter een aantal veranderingen ondergaan tijdens de lange geschiedenis van het bedrijf.

Laten we eens kijken waar de geschiedenis van het Heineken logo begon.

1864

De eerste Heineken logo’s die voor het merk werden gemaakt, leken qua stijl op de emblemen die in die tijd voor veel bierbedrijven werden gekozen. Om te beginnen koos het bedrijf voor een blauwe ovale badge met een afbeelding van de iconische brouwerij in het midden.

De oorspronkelijke naam van het Heineken bedrijf werd ook in het wit om de rand van het ovaal geplaatst.

In 1973 werd dit logo bijgewerkt, met een nieuw kleurenpalet met veel vergelijkbare elementen. De afbeelding van het brouwerijgebouw werd verwijderd om meer aandacht te vestigen op de naam Heineken. Bovendien werden er schilden toegevoegd, vergelijkbaar met een wapenschild, aan weerszijden van het ovale badge.

1884

Het groene kleurenpalet van Heineken verscheen voor het eerst in 1884. Het nieuwe embleem behield zijn ovale vorm en werd verdeeld in drie delen, met de naam van het bedrijf aan de onderkant en de locatie waar het bedrijf was opgericht aan de onderkant.

In dit ontwerp werden de woorden “Pilsner Bier” opgenomen in een banner over het midden van het ovaal, en boven de banner werd een vijfpuntige ster geplaatst met de letters “HBM” in het midden.

In 1889 werd dit ontwerp enigszins bijgewerkt. Hoewel veel van de elementen bleven, werd de groene kleur iets donkerder en intenser gemaakt. Rond de ster werd een rood opschrift toegevoegd, waarmee het kernkleurenpalet van het Heineken merk werd geïntroduceerd.

1930

Het Heineken logo bleef enige tijd onaangetast op de internationale markt.

In 1930 ontwierp het bedrijf echter een nieuw etiket met een meer verfijnde versie van het vorige embleem. Dit nieuwe ontwerp bevatte de woorden “Brewed in Holland” (Gebrouwen in Nederland) als eerbetoon aan de oorsprong van het bedrijf terwijl het overzees uitbreidde. De ster in het ontwerp werd veranderd in een rode vorm.

1951

1951 markeerde nog een kleine update van het Heineken logo. De rode ster werd weer wit om een verband met het communisme en Rusland na de Tweede Wereldoorlog te vermijden.

De groene kleur werd weer helderder en het onderste deel van het logo met de onderscheidingen van het merk werd sierlijker.

1954

In 1954 werd het Heineken logo iets vereenvoudigd en werd het kleurenpalet bijgewerkt. Het onderste gedeelte van het logo met de onderscheidingen van het bedrijf werd bijgewerkt met een oranje/rode tint.

De Heineken Banier in het midden van het ovaal werd ook eenvoudiger gemaakt, waarbij het “Brewed in Holland” element werd verwijderd. Het woordmerk werd ook verfijnd met een eenvoudig schreeflettertype.

Halverwege de jaren ’70 maakten de ontwerpers het ovaal iets platter en verwijderden ze een aantal opschriften om het etiket wat beter leesbaar te maken.

1974

In 1974 werd een van de meest aansprekende onderdelen van het huidige Heineken logo geïntroduceerd – het felgroene woordmerk. Het ontwerp had dezelfde letterstijl als het embleem op de vorige flesletters, met zachte schreefletters en milde contouren.

1991

Het tweede officiële logo voor het Heineken bierbedrijf werd geïntroduceerd in 1991, met een soortgelijk woordmerk als het eerste, in een iets zachtere kleur groen. De grootste toevoeging aan het logo was de stevige, rode, vijfpuntige ster, die links van het woordmerk of in sommige gevallen erboven werd geplaatst.

Vandaag de dag wordt deze versie van het Heineken logo gebruikt in talloze merken over de hele wereld. Soms worden echter alleen bepaalde elementen afzonderlijk gebruikt.

Af en toe produceert Heineken producten met alleen het woordmerk in een lint. In andere gevallen blijft alleen de rode ster over als het belangrijkste herkenningsteken van het bedrijf.

Het verfrissende Heineken logo

Het opvallende Heineken logo is een fantastisch voorbeeld van hoe een eenvoudig embleem een bedrijf kan helpen om generaties lang de aandacht van zijn doelgroep vast te houden. Vandaag de dag combineert het opvallende ontwerp de kracht en het vertrouwen van de rode ster met een strak en verfijnd groen woordmerk.

Het aantrekkelijke logo laat de unieke aard van het merk zien, de professionaliteit en de passie voor het ontwikkelen van ongelooflijke dranken voor consumenten over de hele wereld.

Related post

Leave A Comment